Regisztráció elfelejtett jelszó

Megemlékezés a magyarországi németek kitelepítéséről

Kitelepítési megemlékezés – 70. évforduló

(Szervező: Német Nemzetiségi Önkormányzat, Császártöltés)

 

„Nincstelenül távoztak a svábok Magyarországról”

1945. dec. 22-én a magyar minisztertanács rendeletet alkotott arról, hogy a 300-400 ezer fős magyarországi németségnek el kell hagynia Magyarországot, vagyonuk pedig a magyar államra száll. Az első vonat 1946. január 19-én indult Budaörsről. Ezt a napot a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította 2012-ben az Országgyűlés.

A rendelet értelmében Németországba történő költözésre köteleztek mindenkit, aki az 1941. évi népszámlálás alkalmával német nemzetiségűnek vagy német anyanyelvűnek vallotta magát.

1946 és 1948 között több mint 170 ezer német kényszerült elhagyni Magyarországot. A magyarországi németek összesen 640 ezer holdnyi földbirtokából a földosztás és a kitelepítések során 500 ezer hold földet vettek el, ezeket túlnyomórészt az országon belül áttelepülő gazdáknak, kisebb részben a Csehszlovákiából menekülő magyaroknak adták. 60 400 házból 15 650 maradt a svábok tulajdonában.

Császártöltésen a  megemlékezés a magyarországi németek himnuszával kezdődött.

A nemrég alakult Császártöltési énekkar előadásában a műsor alatt három, a témához illő dal hangzott el.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai emlékeztek vissza a szomorú és megrendítő eseményekre, a falunkat és lakóit ért megpróbáltatásokra.

Versek hangzottak el, majd DVD-ről kivetítve mesélt - két, a borzalmakat élőben megtapasztaló férfi -  az akkori állapotokról, átélt élményeikről. Az emlékműsoron személyesen sajnos már nem tudtak részt venni.

A megemlékezés, a helyi katolikus templom falán 1997-ben elhelyezett emléktáblánál, koszorúzással és a résztvevők gyertyagyújtásával ért véget.