Regisztráció elfelejtett jelszó

Megemlékezés a Felvidéki kitelepítésről

MEGHÍVÓ Császártöltés Község Önkormányzata tisztelettel meghívja az érdeklődőket 2015. április 12-én 15 órára a Közösségek Házába a Felvidékről kitelepítettek emlékére tartandó megemlékezésre. Mindenkit szeretettel várunk!

A magyar törvényhozás a Felvidékről kitelepítettek emléknapjává nyilvánította április 12-ét. A választás azért esett erre a napra, mert a Benes-dekrétumok rendelkezése szerint 1947-ben ekkor kezdték meg a kollektív bűnösség vádjával megbélyegezett több mint hetvenezer csehszlovákiai magyar kitelepítését.


A Benes-dekrétumok végrehajtásának következménye, hogy a kollektív bűnösségre hivatkozva a szudétanémetek mellett közel százezer magyart is megfosztottak állampolgárságától, vagyonától, kultúrájától, elűzték őket szülőföldjükről, kényszermunkára deportálták őket, megtiltották anyanyelvük használatát.
Méltósággal és tisztelettel kell emlékeznünk minden honfitársunkra, akit 66 éve a Benes-dekrétumok nyomán magyarsága miatt fosztottak meg alapvető jogaitól, vagyontárgyaitól és a szülőföldön maradás lehetőségétől.