Regisztráció elfelejtett jelszó

Falualapítók Ünnepe 2016

Falualapítók Ünnepe Császártöltésen augusztus 12-13-14.

 

Az ünnep sorozat  a Vadászati kiállítás megnyitása

Péntek délután 18 órakor a Közösségek Háza teraszán ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az ünnepségsorozat. A Kiskunsági Vadászkürt Egyesület által eljátszott Köszöntő után Leiler Menyhértné Margit néni szavalatával indult a program. Ezt követte Takácsné Stalter Judit polgármester asszony megnyitó beszéde. Ezek után a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány képviseletében Hidasné Márin Magdolna okleveleket és pénzjutalmakat adott át településünk jól teljesítő középiskolás, egyetemista és főiskolás diákjainak. A következő program a Vadászkiállítás megnyitója volt, ahol a helyi Hubertus Vadásztársaság és a szomszédos vadásztársaságok által felajánlott trófeák és vadászati ereklyék kaptak helyet. A Herner Melinda által működtetett Fazekas Ház gyermek és felnőtt résztvevői által készített vadászati témájú alkotások is bemutatásra kerültek a nagyközönségnek. Továbbá lehetőséget adtunk a Császártöltésen élő Hárschné Kocsis Hajnalkának arra, hogy ceruzarajzait és festményeit megismertesse a látogatóknak. A kiállítást a keceli Béke Vadásztársaság elnöke, Dr. Beke József és a homokmégyi Dózsa Vadásztársaság elnöke, Rigó Ferenc nyitotta meg. A beszédek után a vadászkürtösök előadása következett. A vendégek nagy tapssal jutalmazták a nem mindennapi produkciót. Este 8 órakor a Sportcsarnok színpadán az “Ez volt, ez van”című színdarab vette kezdetét, Harsányi Gábor, Nyertes Zsuzsa és Magyar Attila szereplésével. Fergeteges alakítást láthattak a nézők, amelyet nagy tapssal jutalmaztak.

 

Szombati programok

Szombaton délelőtt kézműves foglalkozás és falunéző kisvonat várta a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. 11 órától a Falusi olimpia játékos vetélkedője gondoskodott a szórakozásról.

.Szombaton került sor a Császártöltési Német Nemzetiségi Óvoda ünnepélyes átadására, melynek teljes felújításához Magyarország Kormánya 30 millió forint támogatást biztosított. Az Óvoda felújítása is megmutatta a császártöltésiek összefogásának erejét, hiszen a kormányzati támogatáson és az önkormányzat önerején túlmenően helyi vállalkozók, magánszemélyek támogatásával az óvodában minden megújulhatott. Az ünnepélyes műsor a császártöltési óvodások műsorával kezdődött, melyet a Császártöltési Tánccsoport és a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes fellépése követett. A műsort Takácsné Stalter Judit polgármester asszony és Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntője követte. Ezek után főtisztelendő Nagyidai Zsolt plébános úr felszentelte a régi-új óvodánkat.A nemzetiszínű szalag átvágásával pedig hivatalosan is átadásra került az új Óvoda. A megújult óvodában 60 év története 60 képben elmesélve - fotókiállítás várta a Császártöltésieket, melyet a „ Falatkák” Óvodai Alapítvány rendezett.

Közben a Teleház udvarán készültek a  finomabbnál finomabb ételek, amelyeket a jelentkező baráti társaságok  főztek.Nagy sikere volt a Házi-sütemények versenyének. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen finomabbnál finomabb remekművek kerültek az asztalra. A 18 órakor kezdődő díjátadón a Falusi Olimpia nyerteseit és a Házi sütemények versenyzőit díjaztuk. A helyi borverseny eredményeit Lakner László, a Hegyközség elnöke ismertette és átadta az okleveleket. Ezt követően a borászok meglocsolták díjnyertse boraikkal a Táncoló sváb szobrát. A műsor az Angie’s tánciskola növendékei által bemutatott táncokkal folytatódott. Ezt követte a finom vacsora, majd 20 órától Szandi fergeteges műsora következett. Az est a Nosztalgia trió zenéjével folytatódott tovább, amely örökzöld slágereire rophatta a táncot hajnalig a vendégsereg.

 

 

Vasárnapi programok

 

Harangszentelés az Újtemetőben

Az összefogás erejét mutatják a vasárnapi programok. Vasárnap délelőtt harangszentelést tartottunk az Újtemetőben. Régi hiányt pótol a harang, megvalósulásához nagyon sokan anyagi támogatásukkal és munkájukkal járultak hozzá.

 

Délután a Liget átadásával folytatódott a program, ahol a település lányai, asszonyai által sütött óriás kuglóf kígyó várta a vendégeket. A zenéről  és a jó hangulatról a Fuchs zenekar gondoskodott.

 

 

 

„Legyen a vendégünk!”

- ezzel a szlogennel várták idén is egy óriás kuglóf kígyóval a vendégeket a császártöltési Falualapítók Ünnepének zárónapján, vasárnap délután a Ligetben a szervezők.  A kuglófokat a falu lányai, asszonyai sütötték. Mindenki a saját jól bevált receptje alapján otthon készítette el a finomságokat. A helyszínen felállított asztalokra  egymás mellé helyezték őket, így alakítva ki az „óriás kígyót”.  A  kígyó fejét és farkát, amely igazán élethűre sikerült, Ledniczkyné Vikker Viktória készítette. Felsorolni is nehéz lenne milyen sok féle finomság került az asztalra. Volt ott cukkinis, meggyes,  diós, citromos, narancsos, almás, kakaós, fahéjas, kevert, kelt…A polgármester asszony köszöntője után felvágásra került az összes sütemény és mindenki a kedve szerint csemegézhetett belőle. A finom falatok és a jó társaság mellett jólesett a Fuchs zenekar műsorát hallgatni.